Oppskrifter
Fyll gazpacho på en termos og du har pikniken klar

Fyll gazpacho på en termos og du har pikniken klar

Gazpacho er genial i all sin enkelhet og anvendelighet. Prøv den som midtpunkt i et piknikmåltid på stranden eller i parken.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2018 - 10:13

Gazpacho er identisk med fattigmannssuppa som har fått et nytt og celebert liv hos verdens fremste kjøkkensjefer. Alle lovpriser nemlig denne smakfulle og supersunne suppa som nærmest er blitt symbolet på det sørspanske kjøkken.

Billig og godt

I Andalusia som er dens hjemsted, heter det at gazpacho aldri gir fordøyelsesbesvær, og det er lett å forstå når vi studerer ingredienslisten. Tomater, daggammelt brød, agurk, paprika, hvitløk, olivenolje, eddik og krydder.

Hver og en av ingrediensene må imidlertid være av beste kvalitet for å oppnå et godt resultat, særlig er det kritisk for tomatene, oljen og eddiken. Ikke nok med at suppa er laget av de sunneste råvarer, de samme serveres som tilbehør, skåret i små biter. Det antas derfor at navnet er avledet av det latinske for bit, nemlig caspa.

Gazpacho antas å ha røtter helt tilbake til maurertiden, men da måtte den være laget med andre ingredienser siden både tomater og paprika kom til Spania fra den nye verden.

Maskin gjør jobben

Selv om gazpacho også finnes som i varme utgaver, er det den kalde som er mest berømt. Med sommertemperaturer opp mot 40 er det ikke rart at den obligatoriske suppa måtte serveres kald. Gazpacho kalles også flytende salat siden ingrediensene alltid er ukokte.

Som for en rekke andre tradisjonelle spanske retter, lages gazpacho ved hjelp av en morter. Det vil si at alt knuses for hånd til fin mos. Det er tungt arbeid for oss moderne bymennesker som bare anstrenger oss når vi er i treningsstudio.

Men så trenger du heller ikke bruke en morter så lenge du har en blender eller food processor tilgjengelig. Det er umulig å oppnå like godt resultat for hånd, for en gazpacho er mest delikat når den er helt finmost.

Sykkel eller kollektiv

På samme måte som suppe er perfekt turmat om vinteren, er gazpacho perfekt som det sentrale element i en piknik, selvsagt medbrakt i termos.

Her er våre forslag til hva du kan ha med på pikniken

Vi nøyer oss imidlertid ikke bare med å servere tomat- og paprikabiter til, men fyller mye godt i praktiske plastbokser som arrangeres utover piknikpleddet:

Oliven av begge kulører, spekeskinke og chorizo eller annen spekepølse i terninger, brødterninger stekt i olje og hvitløk og hardkokt egg i båter. Saltmat er faktisk som skapt for gazpachoens kjølende friskhet.

På undersidene finner du det du trenger av oppskrift og drikkeforslag

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her